top of page

Opening van de Kiosk!

Vrijdag 9 april 2021. De opening van de Kiosk. Een unieke samenwerking van Medipoint/ ZZG Zorggroep en het Odensehuis. 

IMG-20200502-WA0001.jpg

Coronavirus Wijchen: Hoe gaat het met u? Odensehuis & jongerenactie voor ouderen!

Op zondag 22 maart om 14.00 uur werd op initiatief van het Odensehuis Animi Vivere ook nog eens “Een Muzikale Groet” gebracht aan al onze ouderen in de Hof van Elst. Lees hier het artikel terug.

Meer informatie over het Odensehuis in tijden van corona? Bekijk dan deze pagina.

"Iets vergeten vindt niemand gek. " 

Een artikel geschreven door Arwen Kleyngeld in Rabo & Co van maart 2022. Lees hier het stuk terug.

rabo co.png
Manon en Monique.png

"Ik vond het adres niet meer"

In Wijchen treedt een groep jonge mensen met vroege dementie naar buiten met een fotoproject. Want:,, Mensen moeten niet denken dat ik gek ben.” (De Gelderlander, 02 oktober 2021, geschreven door Menno Pols) Lees hier het stuk terug.

Screenshot_20191106-182315_Samsung Inter

Boekpresentatie

"Ouderen in contact"

Geschreven door Gert Rebergen en Hans Vos.

Over de impact van twee burgerinitiatieven voor mensen met een dementie en andere belanghebbenden. Het is een zoektocht naar verbindingen tussen persoonlijke, maatschappelijke en financiële verlangens en belangen, die bij belanghebbende partijen leven (30 oktober 2019)

Screenshot_20191117-202137_Gallery_edite
2019-10-07 (1).png

"Ik wil niet tussen de oudjes zitten"

Het belang van o.a. lotgenotencontact voor Jonge mensen met een Dementie wordt enorm onderschat. Daar is regionale samenwerking voor nodig. Een artikel over het Odensehuis Animi Vivere in de serie over Dementie (De Gelderlander 5 oktober 2019, geschreven door Wilma de Cort, Fotograaf Eveline van Elk. Lees hier het stuk terug.

Het Vrijdaginterview - Loesan Peters - van Duifhuizen

Ze bekommert zich al 35 jaar om mensen met Alzheimer. Vooral jonge mensen met een dementie hebben haar aandacht. Voor hen startte Loesan Peters - van Duifhuizen vorig jaar het Odensehuis Animi Vivere. Sinds de zomer vecht ze zelf tegen kanker (De Gelderlander, 16 november 2018, geschreven door Leo Klaassen, fotograaf Eveline van Elk). Lees hier het stuk terug.

Loesan Peters van Duifhuizen.png

Het Odensehuis blijkt een succesformule

Laagdrempeligheid, eigen regie en empowerment staan er centraal. Op steeds meer plekken in Nederland openen nieuwe Odensehuizen. Marco Blom vroeg vijf coördinatoren naar de krant van het concept (aug. 2018, Denkbeeld). Lees hier het stuk terug.

Wat je kunt doen om dementie te voorkomen (of de gevolgen ervan te beperken)

Er is steeds meer bekend over hoe om te gaan met dementie. Een nieuw handboek (geschreven door onze ambassadeur J. Claassen) beschrijft hoe ook alzheimerpatiënten nog nieuwe dingen kunnen leren (31 juli 2018). Lees hier het stuk terug. 

Dementie.jpg
4.jpg
1240.jpg

Je demente vader is je niet vergeten, ook al herkent hij je niet

Onze ambassadeur/geriater Jurgen Claassen schreef een handleiding voor de omgang met dementiepatiënten. Lees hier het stuk terug uit De Volkskrant (30 juli 2018).

Wandelen voor het goede doel

Monica Wagner, onze ambassadeur, gaat 4 x 50 km wandelen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Dit doet ze voor Alzheimer Nederland en het Odensehuis Animi Vivere. Steunt u haar ook? Lees hier waarom Monica wandelt voor het goede doel (zomer 2018).

Monica Wagner.png
moniek.png

Het Odensehuis als één van de tien inspirerende voorbeelden

Een vrijplaats waar je jezelf kunt zijn, aldus Moniek, deelneemster van het Odensehuis. Lees hier, afkomstig uit het landelijk boek van Alzheimer Nederland, waarom het Odensehuis een inspirerende plek is voor mensen met dementie (09-06-2018).

Genomineerd voor Wijchenaar van het jaar 2017

Sinds 2005 kiest de burgemeester van Wijchen ieder jaar een Wijchenaar van het jaar.  Lees hier het stuk terug (13-12-2017).

'Dementie kan iedereen overkomen'

aldus Diny van de Geijn en Loesan Peters. Loesan ontving recent een bijdrage uit het Coöperatiefonds voor het Odensehuis. Lees hier het stuk terug. (dec. 2017)

Odensehuis Animi Vivere

Vanaf 19 mei is het Odensehuis Animi Vivere geopend in Wijchen, een regionaal inloop-, ontmoeting-, activiteiten en kenniscentrum voor mensen met beginnende dementie specifiek ook gericht op jonge mensen met een dementie. Lees hier het stuk terug. (dec. 2017)

Met 2 Land Rovers naar de Noordkaap voor het goede doel

De feiten liegen er niet om: 8500 km rijden in 15 dagen door 10 landen. Geen navigatie en geen gebruik van snelwegen. En dat in de oudste periode van het jaar. LightTwist gaat zich inzetten voor het Odensehuis Animi Vvivere in Wijchen. Lees hier verder. (dec. 2017)

Odensehuis gaat vaker open

Het Odensehuis in Wijchen , voor mensen die op jongere leeftijd te maken hebben met dementie, gaat openingstijden verruimen. Ondanks zorgen over de financiering. Lees hier het stuk terug. (04-11-2017)

Mijn kinderen en collega's houden in de gaten of ik in balans blijf

Na zeven jaar kwam Marian er eindelijk achter dat haar man Bert de ziekte van Alzheimer heeft. Dat ze in de toekomst 24/7 voor hem zal zorgen, voelt belastend. "Het voelt alsof ik twee mannen heb: Bert en Alzheimer." Ze vertelt hoe ze gesteund wordt haar sociale netwerk en collega's. Lees hier het stuk terug. (okt. 2017)

ALZ Magazine

'Ze is mijn houvast'. Op het eerste oog zijn het gewoon twee vriendinnen. Maar de één heeft anderhalf jaar geleden de diagnose alzheimer gekregen en de ander ondersteunt haar.  Lees hier het stuk terug. 

Op tv bij RTL4 voor het programma '5 uur live'

Voor Wereld Alzheimer Dag waren we uitgenodigd om aan de tafel te komen, samen met de directeur van Alzheimer Nederland. 
Bekijk hier het stuk terug. (21-09-2017)

Pleidooi voor steun aan Odensehuizen

Odensehuizen dienen structureel gefinancierd te worden. Dat stellen Joris Slaets, hoogleraar Ouderengeneeskunde, en Maarten Straus, directeur Cordaan. "Zolang we deze huizen vanuit onze publieke middelen niet beter ondersteunen, kunnen zij hun ware potentieel niet verwezenlijken. Daarmee doen we onszelf en deze kwetsbare mensen tekort." In de Deense stad Odense, de bakermat van de Odensehuizen, zagen zij hoe het anders kan. In Denemarken worden Odensehuizen volledig gefinancierd uit publieke middelen.  Lees hier het artikel in Zorgvisie. (17-07-2015)

Odensehuis: Menselijkheid in dementiezorg

De filosofie van de Odensehuizen is zorg voor mensen met dementie volgens een ‘sociale benadering’. Een bezoek aan het Odensehuis in Groningen maakt duidelijk wat dat betekent.
Lees hier het artikel in Tijdschrift Medisch Contact. (14-01-2016)

bottom of page